Hasznos információk

Általános tudnivalók a pálmaolajról

A pálmaolaj az olaj pálma gyümölcséből készül különböző finomítási eljárások során. Elterjedése világszerte annak köszönhető, hogy egyedülálló tulajdonságai miatt széleskörű felhasználást biztosít. A pálmazsír alkalmazásának elterjedése köszönhető még a változó trendeknek az életmódban, valamint a kényelmen és egészségügyi megfontoláson alapuló igényeknek az élelmiszerekre vonatkozóan.

Négy alapvető tradicionális felhasználási területe van: főzéshez, sütőolajként, keményzsírként, margarinok készítéséhez és cukrászati zsiradékként.

A pálmazsír népszerűen használt alapanyag szilárd zsír termékeknél valamint a folyékony olaj ágazatban, kimondottan ipari sütési felhasználásban. Számos olyan jellemzője van, melyek az élelmiszeriparban kívánatosak. Nagy előnye az oxidatív stabilitása, mely jobb eltarthatóságot is biztosít a végterméknek. A pálmazsír magas füstölési pontja (>190°C) lehetővé teszi a hosszabb ideig tartó felhasználást sütőolajként. Elfogadott sütőolaj akár chipsek, kekszek, sütemények, pékáru, sült krumpli vagy akár instant tészták készítéséhez is.

A pálmaolaj ideális alapanyaga a keményzsíroknak, margarinoknak mivel 20°C-on 20-28% a szilárd zsírtartalma. Kristályosodása miatt előszeretettel használt alapanyag az asztali és ipari margarinok készítésénél is.

Gyakran készülnek termékek pálmazsír és pálmamagzsír felhasználásával, esetlegesen egyéb növényi zsiradékok hozzáadásával; jellemzően sütőolajok, keményzsírok, margarinok, vajkrémek, édességek és fagylaltok előállításakor. Folyamatosan új piacokat hódít meg az élelmiszeripari felhasználás területén. Alkalmazzák emulzió-alapú porok és élelmiszerek, majonézek, salátaöntetek, leves porok, sajt utánzatok készítésénél is.

A pálmaolajat széles körűen alkalmazzák nem élelmiszeripari felhasználásban is, mint például a szappan- valamint kozmetikumok gyártása során.


Általános tudnivalók a kókuszolajról

A finomított kókuszolajat a szűz kókuszolajból állítják elő vegyszermentes eljárással, ami egy szűrt, tisztább, teljesen színtelen és szagtalan olajat eredményez. Az előnye abban rejlik leginkább, hogy a felhasználása során nem érződik a kókusz íze és szaga sem az ételben, mivel voltaképpen ez egy teljesen semleges ízű és színű olaj: dermedten fehér, olvadtan kristálytiszta és átlátszó.

Köztudottan más zsírokkal és olajokkal szemben a kókuszzsírnak a magas laurinsav tartalma miatt az egészségre gyakorolt hatása jelentős. Pozitív hatással lehet az emésztési és bélfunkciókra, méregtelenítő szervekre, elősegítheti a testsúlycsökkenést. Antioxidáns és sejt megújító hatású lehet, 185°C-ig melegítve sem képez szabadgyököket. Bőrpuhító, nyugtató, fertőtlenítő hatású, elősegítheti a bőr gyógyulását ekcéma, herpesz fertőzés esetén.

Mivel magas hőfokon is lehet vele dolgozni (190°C-ig), ideális megoldást kínál a bő zsiradékban történő sütéshez. Megfelelő kezelés mellett a kókuszzsír segítségével olajszag és füst nélkül süthetünk. Magas füstölés pontjának köszönhetően sütés közben nem indít be káros oxidatív folyamatokat, épp ezért leszűrve többször is felhasználható. A sokrétű felhasználása nem áll meg a főételeknél: a kókuszzsír süteményekhez is jól használható, sok esetben könnyedén helyettesíthető vele a desszertekhez, édességekhez szükséges zsiradék.